Vad finns det för vetenskapligt stöd för att vi står inför en kollaps?

Jag hittade nyligen en video om rapporten ”Limits to Growth” som kom 1972. Det var i början av datorernas historia, och ett antal vetenskapsmän bestämde sig för att försöka räkna ut hur vårt samhälle skulle kunna utveckla sig på sikt. De samlade in olika fakta om råvarutillgångar, befolkningsökning, jordbruket och så vidare och matade in i en stor datormodell. Resultatet blev en förutsägelse att allt tyder på att vår civilisation står inför någon typ av kollaps under första halvan av 2000-talet. Kombinationen av befolkningsökning och hur vi uttömmer vår planets resurser skapar en ekvation som inte går ihop helt enkelt.

Jag kan starkt rekommendera videon. Och jag vill poängtera att under de år som jag försökt sätta mig in i teorierna kring samhällskollapsen, så har jag inte stött på någon egentlig substantiell kritik av den här rapporten, utan tvärtom betraktas den som det bästa vi kan åstadkomma med vetenskaplig modellering av samhällsutvecklingen. Och man har också försökt uppdatera modellen med nya fakta som tillkommit sedan 70-talet, och resultaten blir tyvärr inte mycket bättre.

Här är ett diagram som sammanfattar resultaten, från boken Comment tout peut s’effondrer. Se också Ugo Bardis artikel här.

 

Fotnot: Jag menar inte att med rubriken säga att dessa studier är de enda som ger vetenskapligt stöd för en förestående kollaps, tvärtom så finns det stöd från många områden och angreppssätt, vilket jag hoppas visa här på bloggen, exempelvis i mitt nästa inlägg med en översikt av kollapsforskare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *