Tips för vidare studier inom kollapsologi

Den här bloggen vill ju försöka att på enklast möjliga sätt presenta några av grundtankarna om att vårt samhälle, vår civilisation är på väg att kollapsa. Tanken är att locka till vidare läsning och studier, så här kommer mina favorittänkare:

Den som bäst når fram till mig är Nicole Foss. Hon är akademiker och har jobbat med energisystem och har både utbildning inom naturvetenskap och ekonomi. Den här videon är ett exempel

Foss har också en fin video på Youtube om hur hon personligen valt att förbereda sig för ett liv med mindre olja och moderniteter.

Chris Martenson är en före detta kemist och företagsledare som nu ägnar sitt liv åt att berätta om problemen med ekonomin, energin och miljön och vad vi kan göra för att bygga någonting bättre i denna tid av förändring och kollaps. Han har gjort en crash course, som pedagogiskt förklarar några av grundkoncepten inom området. Han har också många podcasts där han intervjuar de främsta tänkarna och författarna på sin sida Peak Prosperity. (poddarna kan också hittas på hans Youtubesida).

Dmitry Orlov är en rysk-amerikansk ingenjör som råkade befinna sig i Sovjetunionen/Ryssland när det samhället bröt samman kring 1990. Baserat på denna erfarenhet började han tänka och skriva kring kollapser. Han observerade att det fanns en hel del likheter mellan situationen i USA och den som var i Sovjet, såsom en enorm tro på tekniska, storskaliga lösningar, och en annalkande energikris. Hans bok Five Stages of Collapse (AdLibris, Bokus) är redan en klassiker inom ämnet. Han delar upp kollapser i fem steg, där ett samhälle kan gå igenom ett steg eller flera, beroende på omständigheterna. Han finns också i många bra föredrag och podcasts på nätet, t.ex. detta.

Paul Arbair är en fransman som arbetat som konsult för EU i Bryssel. Hans blogg har ett antal artiklar där han knyter ihop viktiga politiska företeelser såsom populismen, brexit och valet av Trump till president, med större trender inom ekonomi och energi. För mig blev han en ögonöppnare just för att han lyckades förklara att allt det här stora, hemska och oförståliga som händer i samtiden, faktiskt går att förstå utifrån ett energi- och kollapsperspektiv. Eftersom han jobbat inom EU, tycker jag han har ett bra sätt att se sammanhang inom europeisk politik, till skillnad från de mestadels amerikaner som jag refererar till i det här inlägget. Trump and the Autumn of Democracy är en sådan artikel.

När det gäller böcker på svenska kan jag rekommendera David Jonstads Kollaps. Lars Wilderängs blogg Cornucopia? har också ett peak-oil och kollapstema.

Några andra jag har stor respekt för är; Richard Heinberg, Senior fellow-in-residence på Post Carbon Institute, Nafeez Ahmed, en före detta akademiker som nu rör sig i gränslanden mellan forskning och journalistik. Nate Hagens har arbetat i finansvärlden och är också en tvärvetenskaplig akademiker som går att lyssna på via nätet. Joseph Tainter är ett annat namn som måste nämnas. Hans bok The Collapse of Complex Societies är en en av grundpelarna som många andra lutar sig på när det gäller att historiskt analysera hur och varför civilisationer kollapsar.

För den som förstår franska kan jag varmt rekommendera Pablo Servigne. Tillsammans med Raphael Stevens har han skrivit boken Comment tout peut s’effondrer, som grundligt men ändå lättläst går igenom vetenskapen kring samhällskollapsen.

När det gäller podcasts måste jag bara nämna Greening the Apocalypse, som skapades av ett gäng aktivister, journalister m.m. i Melbourne. De tar upp allehanda aktuell forskning inom både kollapsforskning och konkretare saker såsom odling, permakultur och hållbar stadsplanering. Jag måste verkligen berömma dem för att med sin australiensiska ”wit” göra något lättsinnigt och faktiskt roligt av detta gravallvarliga ämne.

Titta gärna på min Twitter-sida för fler länkar till videor, podcasts m.m.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *