SvD rapporterar om den stundande finanskraschen

Jag ser att Svenska Dagbladet har skrivit flera artiklar på temat att vi kan ha en annalkande finanskrasch.

De skräder inte orden:

Finansiell härdsmälta på väg och

Alla krisers moder – här är kraschen som hotar

Jag håller helt med, vad jag kan se så finns alla förutsättningar för en mycket svår svacka i ekonomin, eller ännu värre någon slags kollapsartad utveckling.

Vill bara lägga till detta: Jag skulle önska att man i det här sammhanget pratade mer om att Quantitative easing (QE) är det som ligger bakom att vi idag sitter i en än värre situation än 2007-8. Istället för att sanera banksystemet som det brukar ske efter en finanskris, så valde Fed att börja trycka pengar, och eftersom man inte löste grundproblemen, så har detta fortsatt ända tills idag. Fed har i och för sig pausat just nu, och har lovat att i oktober börja vända om åtgärden och sälja av tillgångar. Men ECB är fortfarande igång och nu är deras balansräkning uppe i 41 procent av BNP – en helt enkelt vansinnig siffra.

Läs gärna mer om detta i mina tidigare inlägg om QE.

En snabbsammanfattning:

  • Quantitative easing har gjort att banker och finansbolag som suttit kvar med problemkrediter inte sanerats, utan världen har fler potentiella områden än någonsin där det framöver kan uppstå kreditförluster. Turkiet är bara toppen av ett isberg, nu i skrivande stund straffas andra utvecklingsländer av de finansiella marknaderna. Tydliga fastighetsbubblor finns i Sverige och på många andra platser. Billån är bara ett annat område som ofta nämns i detta sammanhang, SvD nämner företagslån.
  • Quantitative easing har också inneburit att skicka in pengar rakt in i kassakistorna hos banker och storföretag, vilket bland annat lett till rekordbonusar för deras chefer, trots att ekonomin egentligen inte gått särskilt bra. Det är detta som ligger bakom att skillnaderna mellan samhällets rikaste, ”de 0,1 procenten” eller vad man kallar dem, och resten av befolkningen accelererat och nått rekordnivåer de senaste åren.
  • Quantitative easing har framför allt lett till att världsekonomin idag står med en extremt hög risknivå. Vad kommer hända när konjunkturen vänder och centralbankerna sitter med stora mängder ”problemkrediter” på sina balansräkningar och de dessutom inte har något räntevapen, de kan inte sänka räntan, för den är redan nere på en väldigt låg nivå? Kommer vi att få se Soros spekulera mot euron? Kommer vi att få se så kallade bank-runs, att människor i panik tar ut sina pengar från en bank? Ursäkta om jag låter alarmistisk men världens skuldnivå är som sagt idag på samma nivå som den var 1929 och i det här sammanhanget betyder hög skuldsättning hög risk helt enkelt.

Ett av John Maynard Keynes mest kända citat lyder:

Det finns inget mer raffinerat och säkert sätt att helt förstöra grunden för ett samhälle än att urholka en valutas värde. Detta drar igång alla ekonomins dolda krafter på förstörelsens sida och gör det på ett sätt som en människa på miljonen kan upptäcka

Jag rekommenderar alla som är intresserade av detta ämne att läsa Nomi Prins bok Collusion, How the Central Bankers Rigged the World.

Anmärkning: Jag skriver ”problemkrediter” med citattecken för att jag tycker det är lite intressant att för ekonomer och bankmän är det en ”problemkredit” när någon låntagare inte kan betala sina månadsbetalningar, men för personen ifråga, och för familjen, är det en djup, tragisk kris som hen kanske aldrig hämtar sig ifrån. Ordet problemkredit känns väldigt tekniskt och kallt i sammanhanget, egentligen.

Mina andra inlägg om ämnet:
Håller centralbankerna på att trigga en systemkollaps?
Fler tankar om quantitative easing

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *