Kommer Donald Trump att införa diktatur i USA?

Den här rubriken hade jag väl aldrig trott att jag skulle behöva skriva. USA:s demokrati har varit en grundpelare i vår civilisation i över hundra år.

Jag tror de flesta har hört om alla likheter som Trump har med diktatorer:

  • Han är självcentrerad och tror att världen kretsar kring honom. Han verkar barnsligt road av att inneha kanske världens mäktigaste position.
  • Han har därför svårt med att ta emot synpunkter och kritik. Hans värld är uppdelad i dem som är med mig och dem som är mot mig.
  • De i hans närhet som faller i onåd blir snabbt avpolleterade – jag tror inte någon annan president har avskedat så många medarbetare som Trump.
  • Han sätter in sina egna familjemedlemmar på viktiga poster i regeringen. Märk väl att detta händer i diktaturer och inte i demokratier.

  • Trump har svårt att skilja på sin privata business och sin roll som statschef. Han gillar till exempel att ha viktiga möten på sin golfresort Mar-a-Lago.
  • Han verkar tycka att han står över lagen och har ofta beslagits med att ljuga.
  • Adolf Hitler använde konspirationsteorin Sions vises protokoll för att motivera folkmordet på judar. Trump står nära flera konspirationsteorier och -teoretiker såsom Q-anon och Alex Jones. På senare tid har dessa rört sig i riktning mot att förespråka våld.
  • Trump verkar beundra Vladimir Putin och har sagt att den regimvänliga presskåren i Nordkorea är något han skulle vilja ha i USA också.

Hittills har jag uppfattat det som att de flesta trott att han skulle bli något slags parantes inom den amerikanska presidentlängden. Knasiga presidenter har ju funnits förut. Men nu finns det flera oroväckande tecken på att han rör sig i samma riktning som andra diktatorer gjort.

Till att börja med tycker jag att det ser ut som att USA under hans tid har gått en liknande väg som Jugoslavien under åren efter Tito. I en krissituation när hela landet hade det tufft tog nationalistiska ledare över det offentliga samtalet och gjorde på bara några år så att gammalt misstroende kom upp i dagen. De olika nationaliteterna som levt i fred under årtionden vände sig mot varandra och våldet eskalerade.

I Trumps USA ser vi att de har svårt att vara överrens om så grundläggande saker som att polisbrutalitet är dåligt och att det är bra att ha en gemensam strategi för coronapandemin. Det är som att landet har sönderfallit i flera smågrupper som tjafsar med varandra som barnungar. Medan många länder har valt att införa obligatorisk ansiktsmask på offentliga platser, och befolkningen då rättat sig efter detta, så har frågan om att bära mask blivit en fråga som orsakar våldsamma, upprörda urladdningar mellan människor i affärer och liknande platser.

Och när våldet eskalerat i samband med Black Lives Matter-demonstrationerna,  då skapade Trump en egen polisstyrka styrd från Vita Huset. Som enligt rapporter opererade utan att bära namnskyltar och som arresterade människor på ett godtyckligt olagligt sätt, utan någon laglig rättsprocess. Ungefär som i Pinochets Chile eller andra diktaturer.

När BLM-demonstrationerna var som mest intensiva vaktades Vita Huset av en stor beväpnad styrka som bland annat innehöll fängelsevakter från Texas. Vet inte om jag behöver nämna att en central del av att etablera en diktatur är att samla ihop styrkor som är lojala till regimen och visa upp dem i huvudstaden.

Och det senaste är nu att Trump den senaste tiden pratat med och mer om att valet inte kommer att gå rätt till. Och han har genomfört stora neddragningar i postverket (USPS), vilket kommer att kunna försvåra möjligheterna att poströsta, i ett läge när fler än någonsin vill poströsta för att minimera smittrisken. Listan på åtgärder som på olika sätt påverkar valresultatet är lång.

Trump har också pratat om att skjuta på valet. Många bedömare tolkar alla dessa handlingar som signaler att Trump förbereder sig för att hitta sätt att stanna kvar som president även om valresultatet pekar på en vinst för Biden.

Ett flertal statsvetare med Sarah Kendzior i spetsen har i flera år pekat på att Trumps handlande följer ett tydligt mönster – han går precis samma väg som diktatorer brukar göra, detta är något som man forskat på.

När man tittar närmare på fakta så är det svårt att inte se att Trump håller på att göra USA till en diktatur. Trots att jag blev otroligt chockad och engagerad när Trump kom till makten, så var det först de senaste veckorna som jag tagit in detta. Man vill liksom bara inte tro att Amerika går åt det här hållet.

Jag vill råda alla som tvivlar på om detta verkligen kan stämma att lyssna på Sarah Kendzior och hennes kollegor. Hon har skrivit boken Hiding in plain sight och deltagit i åtskilliga podcasts.

Hela Sverige och Europa borde agera och sätta ner foten innan det är försent, men jag tror knappast att det kommer att bli så.

– Jag påminner om att jag ser hela den här negativa utvecklingen som del av den kollapsutveckling som jag beskriver på resten av bloggen, varmt välkommen att läsa vidare där.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *